Header Ads

ads
Breaking News
recent

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΞΑΝΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ


voivodina-1-naiΣερβικό δικαστήριο αμφισβητεί τα όρια της αυτονομίας της Βοϊβοντίνα
Το συνταγματικό δικαστήριο της Σερβίας αποφάνθηκε ότι βασικά στοιχεία του νόμου που εκχωρεί αυτονομία στη Βοϊβοντίνα είναι αντισυνταγματικά. Αφαίρεσε δε το χαρακτηρισμό πρωτεύουσα της Βοϊβοντίνα από τη Νόβι Σαντ, κρίνοντάς τον αντισυνταγματικό.
Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Σερβίας πυροδοτεί νέα αντιπαράθεση σχετικά με την οντότητα και για το αν η νέα Σερβική κυβέρνηση θα επιδιώξει περαιτέρω εκχωρήσεις. Η Βοϊβοντίνα πλέον δεν θα έχει δικαιοδοσία σε περιβαλλοντικές, γεωργικές και αγροτικές αναπτυξιακές πολιτικές.
Η Βοϊβοντίνα και το Κοσσυφοπέδιο απολάμβαναν υπόσταση αυτόνομων επαρχιών εντός της Σερβίας, καθεστώς που απέκτησαν από το σύνταγμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας το 1974. Η αυτονομία των επαρχιών μειώθηκε δραστικά το 1989 όταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ξεκίνησε τη λεγόμενη "επανάσταση κατά της γραφειοκρατίας", ώστε να εδραιώσει και να προκαλέσει συγκεντρωτισμό της εξουσίας.
Πάνω από το ένα τρίτο, των περίπου 2 εκατομ. κατοίκων της Βοϊβοντίνα απαρτίζεται από Ούγγρους, Σλοβάκους, Κροάτες, Μαυροβούνιους, Ρουμάνους, Ρομά, Μπουνιέβτσι, Ρουθενιανούς και υπηκόους των Σκοπίων και άλλες αριθμητικά μικρότερες μειονότητες. Μετά το Κοσσυφοπέδιο, οι πολιτικοί αναλυτές περιμένουν ότι νέα απόσχιση από τη Σερβία θα είναι το Πρέσεβο και ακολουθεί η Βοϊβοντίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Comments system

[blogger][disqus][facebook]

Disqus Shortname

sigma-2
Από το Blogger.