Header Ads

ads
Breaking News
recent

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Στα 19,5 δισ. τα μέτρα της τρόικας!


Εως προχθές ψάχναμε μέτρα 11,5 ευρώ, όπως έλεγε η κυβέρνηση, αν και το γερμανικό «Spiegel» μας προϊδέασε για 14 δισ. xθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έκανε μια νύξη για μέτρα ύψους 19,5 δισ. ευρώ.

Και μάλιστα, όταν είναι γνωστό ότι τα μέτρα φέρνουν ύφεση, που σταδιακά γίνεται όλο και μεγαλύτερη. 

Ο ίδιος είπε ότι...

το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δράσης 2013-2014 θα φτάσει τελικά στα 13,5 δισ. ευρώ, αντί 11,5 δισ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί. 

Στη συνέχεια θα πρέπει να καταρτιστεί ένα νέο φορολογικό πακέτο μέτρων, με στόχο να εισπραχτούν την ίδια περίοδο 3 δισ. ευρώ.

Επίσης εξαιτίας της κατάρρευσης στον εφετινό προϋπολογισμό ενδέχεται να απαιτηθούν και πρόσθετα μετρά 3 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι αποκλίσεις.

Το αστείο είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών ανακάλυψαν ξαφνικά ότι για να υπάρξει καθαρό όφελος 11,5 δισ. ευρώ από το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δράσης θα χρειαστούν επιπρόσθετες περικοπές δαπανών 2,2 δισ. ευρώ! 

Τα πρόσθετα αυτά μέτρα, σύμφωνα με τη «λογική» του υπουργείου Οικονομικών, χρειάζονται για να αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων από τον φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές, που θα προκληθούν λόγω του «τσεκουρώματος» των μισθών και των συντάξεων. 

Το συμπέρασμα είναι ότι θα πληρώσουμε απευθείας 11,5 δισ. και πλαγίως άλλα 2,2 δισ., γιατί το κράτος θα χάσει ασφαλιστικές εισφορές από τους μισθούς που θα κόψει στον δημόσιο τομέα, αλλά και από τους ανθρώπους που θα οδηγήσει στην ανεργία στον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια ώρα εντοπίζονται προβλήματα στην εφεδρεία. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει για τους εφέδρους ότι θα αμείβονται όχι με το 65% του βασικού μισθού, όπως ήταν η αρχική σκέψη, αλλά με το 60%. 

Η εφεδρεία «νέου τύπου» αποδεικνύεται δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, στο Δημόσιο εργάζονται σήμερα περίπου 30.000 υπάλληλοι, οι οποίοι χρειάζονται τρία ή και περισσότερα έτη εργασιακού βίου για να βγουν στη σύνταξη και καλύπτουν έτσι τα κριτήρια της σχεδιαζόμενης εφεδρείας. Η επιλογή τους όμως ενδέχεται να κολλήσει στη διαδοχική ασφάλιση. Συγκεκριμένα υπάρχουν υπάλληλοι (π.χ. εκπαιδευτικοί) οι οποίοι εκπληρώνουν το κριτήριο της ηλικίας για να τεθούν σε εφεδρεία αλλά έχουν ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα για δέκα χρόνια ή και παραπάνω. 

Τα ένσημά τους θα πρέπει να βρεθούν και να προστεθούν με αυτά του Δημοσίου ώστε να βρεθούν και επίσημα σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Είναι προφανές ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που αισθάνονται ότι απειλούνται με την εργασιακή εφεδρεία δεν θα προθυμοποιηθούν να συγκεντρώσουν τα ένσημά τους.

Στις περικοπές που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται και τα εξής:

-Μειώσεις έως 15% στις κύριες συντάξεις. Οι περικοπές θα ξεκινήσουν πιθανόν από τα 800 ευρώ και θα είναι κλιμακωτές.
-Καταβολή του ΕΚΑΣ μόνο σε όσους είναι άνω των 65 ετών.
-Περικοπές 10%-12% στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, πιθανώς χωρίς εξαιρέσεις. Ενδεχομένως εφέτος να σωθούν τα μισθολόγια των μάχιμων στρατιωτικών μονάδων.
-Κατάργηση των υπολοίπων των δώρων σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου.
-Περικοπές στο εφάπαξ έως και 50%.
-Μειώσεις 35% στους μισθούς των ΔΕΚΟ, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Comments system

[blogger][disqus][facebook]

Disqus Shortname

sigma-2
Από το Blogger.