Header Ads

ads
Breaking News
recent

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Οι Πορτογάλοι τώρα μεταναστεύουν στη... Βραζιλία

Οι Πορτογάλοι τώρα μεταναστεύουν στη... Βραζιλία  Βαγγέλης Δεμίρης

                                                                                              Του ανταποκριτή μας από τις Βρυξέλλες
Δυσβάσταχτες είναι και για τους Πορτογάλους οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης. Τα δύο βασικά προβλήματα των Πορτογάλων, οι οποίοι έχουν εισέλθει σε καθεστώς Μνημονίου από το Μάιο του 2011, είναι οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι και ο φόβος της απώλειας της εργασίας τους.

Η ανεργία αγγίζει το 14% του ενεργού πληθυσμού ενώ στους άνδρες κάτω των 25 ετών αγγίζει το 35% και ο αριθμός των θέσεων εργασίας έχει μειωθεί κατά 37,2%.
Η κατάσταση της χώρας περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα. Δυσκολία στην ανεύρεση εργασίας, μισθοί μειωμένοι κατά 25%, μειώσεις συντάξεων, διπλασιασμός των αυτοκτονιών στις ηλικίες άνω των 65 ετών και κακές συνθήκες διαβίωσης για τους ηλικιωμένους συνθέτουν το σκηνικό. Μάλιστα, υπολογίζoνται σε τέσσερις χιλιάδες οι νεκροί το φετινό Χειμώνα λόγω της κακής θέρμανσης.
Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κρίσης σε ψυχολογικό επίπεδο δεν περιορίζονται στους ηλικιωμένους. Ο αριθμός των ασθενών στα ψυχιατρεία έχει αυξηθεί κατακόρυφα, έχουν γίνει πολλές απόπειρες αυτοκτονίας, και υπάρχουν όλο και περισσότερα περιστατικά κατάθλιψης, αλκοολισμού και χρήσης κάνναβης.
Παράλληλα, από τα μέτρα της τρόικας έχουν επηρεαστεί και οι υπηρεσίες υγείας. Οι προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία έχουν παγώσει και πολλές συμβάσεις ορισμένου χρόνου καταγγέλθηκαν με αποτέλεσμα να μειωθεί η παρεχόμενη ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Εξάλλου, και η Πορτογαλία πλήττεται από το φαινόμενο των «μεταναστών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2011, περίπου 60 χιλιάδες πτυχιούχοι Πορτογάλοι εγκαταστάθηκαν στη Βραζιλία για ανεύρεση εργασίας, καθώς οι προοπτικές ανεύρεσης εργασίας στη χώρα τους με αξιοπρεπή μισθό είναι πλέον ελάχιστες.
Στον κατασκευαστικό τομέα επικρατεί απελπισία και μαρασμός. Το 2011, 1.138 επιχειρήσεις πτώχευσαν, δηλαδή 17,3% περισσότερες από το 2010, ενώ τους τελευταίους μήνες του 2011, καταργήθηκαν 23 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό.
Η ζήτηση έχει παραλύσει, τα έργα έχουν παγώσει, το κράτος σταμάτησε, με την εντολή της τρόικας τις επενδύσεις, οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα της σημερινής Πορτογαλίας. Ενα σκηνικό ιδιαίτερα γνώριμο στους συμπολίτες μας, αποτέλεσμα της μονοδιάστατης και αδιέξοδης συνταγής που ακολουθεί η τρόικα. Το χειρότερο είναι ότι τίποτα δεν δείχνει πως η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στην Πορτογαλία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η κυβέρνηση είχε από την αρχή ευρεία πολιτική στήριξη στην προώθηση των μέτρων λιτότητας.
Πηγη - ΗμερησιαOnline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Comments system

[blogger][disqus][facebook]

Disqus Shortname

sigma-2
Από το Blogger.