Header Ads

ads
Breaking News
recent

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012


Βουλγαρία: Δεν θα γίνει ο πυρηνικός σταθμός του Μπέλενε

Η Βουλγαρία εγκαταλείπει το έργο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε και αντ' αυτού θα κατασκευάσει θερμοηλεκτρικό σταθμό με καύσιμο το φυσικό αέριο, ενώ ο αντιδραστήρας που κατασκευάστηκε από τους Ρώσους για το Μπέλενε θα....




χρησιμοποιηθεί στο Κοζλοντούι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο Βούλγαρος υφυπουργός Οικονομικών Βλάντισλαβ Γκοράνοφ. Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γκοράνοφ ανέφερε ακόμη ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να πληρώσει στη Ρωσία ακόμη περίπου 100 εκατ. Ευρώ για τον αντιδραστήρα.

Αύριο, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας Ντέλιαν Ντόμπρεφ και εκπρόσωποι της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας αναχωρούν για τη Μόσχα προκειμένου να συζητήσουν την απόφαση αυτή με τη ρωσική πλευρά.

Η Ρωσία υποστήριζε ανοικτά την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού σ το Μπέλενε, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να συζητήσει την παράταση των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο κατασκευής , σε περίπτωση που η Βουλγαρία επιθυμούσε περισσότερο χρόνο.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού κρατικού ομίλου Rosatom – ο οποίος κατασκεύασε τον πρώτο αντιδραστήρα – δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι, αν η Βουλγαρία αποφασίσει να μην αγοράσει τον πρώτο αντιδραστήρα, η ρωσική πλευρά δεν θα καταφύγει στη δικαιοσύνη ή «θα αποσυναρμολογήσει τον εξοπλισμό από το Μπέλενε και θα το χρησιμοποιήσει μαζί με τον αντιδραστήρα κάπου αλλού, π.χ. στην Τουρκία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Comments system

[blogger][disqus][facebook]

Disqus Shortname

sigma-2
Από το Blogger.