Header Ads

ads
Breaking News
recent

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Λύση μέσω... Τουρκίας!


thumb
Το καθεστώς του Άσαντ πήρε βαθιά ανάσα, καθώς οι δυνάμεις του έχουν ισοπεδώσει τα πιο ενοχλητικά προπύργια της λαϊκής εξέγερσης! Πίσω όμως από την προσωρινή ύφεση – διότι οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις δεν σταμάτησαν ποτέ – οι παρασκηνιακές ζυμώσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την αναζήτηση διεξόδου.
Η συριακή αντιπολίτευση, βλέποντας ότι η πολυδιάσπασή της αποτελεί τον κυριότερο ανασταλτικό παράγοντα, προσπαθεί να ενώσει όλες τις δυνάμεις της, αλλά ταυτόχρονα οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις με την Τουρκία για να βοηθηθεί η λαϊκή εξέγερση...
Ο πρόεδρος Ομπάμα συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στη Σεούλ, όπου συζήτησαν τον καλύτερο τρόπο για να προσφερθεί κάθε είδους βοήθεια – εκτός από όπλα – στις οργανώσεις της συριακής αντίστασης, δηλαδή εξοπλισμός επικοινωνιών, ιατρική βοήθεια και άλλη επιμελητειακή υποστήριξη.
Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, αλλά είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ προχωρούν ήδη στον εφοδιασμό του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Σύμφωνη γνώμη
Η συνεννόηση Ομπάμα και Ερντογάν αναμένεται να επισφραγιστεί την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη.
Ταυτόχρονα οι διπλωματικές κινήσεις επιταχύνονται. Ο εντεταλμένος για τη Συρία από τα Ηνωμένα Έθνη Κόφι Ανάν εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας και σπεύδει για να εξασφαλίσει και τη συμφωνία της Κίνας.
Όμως, δεν έχουν την ίδια αντίληψη όλες οι μεγάλες δυνάμεις που υποστήριξαν το τελευταίο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

Το ψήφισμα
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να σταματήσει το καθεστώς να χρησιμοποιεί τη βία απέναντι στους εξεγερμένους, αλλά και αντίστοιχα να πάψει ένα τμήμα τουλάχιστον της συριακής αντιπολίτευσης να χρησιμοποιεί τη βία κατά του καθεστώτος.
Για τις ΗΠΑ και τις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες το ψήφισμα ήταν ένα σκαλοπάτι για να κερδίσουν χρόνο και να εξοπλίσουν καλύτερα τις δυνάμεις που μάχονται κατά του Άσαντ. Για τη Ρωσία και την Κίνα το ψήφισμα ήταν ένας τρόπος να αποφύγουν τις συνεχείς κατηγορίες ότι υποστηρίζουν χωρίς όρους το καθεστώς του Άσαντ.
Η αλήθεια είναι ότι και οι Ρώσοι, βλέποντας τις ελάχιστες πιθανότητες που έχει το καθεστώς Άσαντ να επιβιώσει τελικά, προσπαθούν να βρουν τον καλύτερο τρόπο για ένα διάδοχο σχήμα, στο οποίο θα έχουν επιρροή. Όσο για τους Δυτικούς, αυτοί έχουν να συμβιβάσουν πολύ περισσότερες αντίπαλες πλευρές. Για παράδειγμα, μια δραστική παρέμβαση της Τουρκίας δεν είναι επιθυμητή από το Ισραήλ, το οποίο θα προτιμούσε ένα καθεστώς σαν του Άσαντ, ώστε να διαιωνίσει την κατοχή των Υψωμάτων του Γκολάν.
Ταυτόχρονα μια αιματηρή ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ μπορεί να ενεργοποιήσει τη σύμμαχό του Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αλλά και το καθεστώς της Τεχεράνης, κάτι που θα ήθελαν να αποφύγουν οι Αμερικανοί το επόμενο κρίσιμο προεκλογικό επτάμηνο.

Ισραηλινές πρακτικές
Ώσπου να αποκατασταθούν νέες ισορροπίες και να διαμορφωθούν νέες συμμαχίες, το καθεστώς του Άσαντ υιοθετεί τις καλύτερες... ισραηλινές πρακτικές για να προστατεύει τις δυνάμεις του: όταν αυτές προελαύνουν σε επικίνδυνες περιοχές, βάζουν μπροστά στα άρματά τους αθώους πολίτες, ώστε να λειτουργούν ως... ασπίδες προστασίας για τους άνδρες τους!..
Πηγη - Ποντικι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Comments system

[blogger][disqus][facebook]

Disqus Shortname

sigma-2
Από το Blogger.