Header Ads

ads
Breaking News
recent

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Μεταλλάξεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος παρά την αγωγή με στατίνες

Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη στόχευσης των επιπέδων της Lp(a) ως έναν ανεξάρτητο παράγοντα για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου στους ασθενείς που παίρνουν στατίνες

Αποτέλεσμα εικόνας για μεταλαξεις dna


Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος ακόμα και όταν οι ασθενείς είναι υπό θεραπεία με στατίνη για τη μείωση της χοληστερόλης.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Circulation, αιτιολογούν γιατί ορισμένοι ασθενείς εκδηλώνουν έμφραγμα ή χρειάζονται στεφανιαία επαναγγείωση για αποφραγμένες αρτηρίες ενώ κάνουν αγωγή με στατίνες. Επίσης, αφήνει να εννοηθεί ότι μπορούν να αναπτυχθούν φάρμακα που να στοχεύουν τις γενετικές μεταλλάξεις και έτσι να μειωθεί ο κίνδυνος για τη συγκεκριμένη υποομάδα ασθενών.
Κατάφεραν έτσι να εντοπίσουν επτά γενετικές μεταλλάξεις (SNPs) στην θέση LPA των γονιδίων, οι οποίες σχετίζονταν με αυτά τα καρδιακά επεισόδια στους ασθενείς υπό θεραπεία με στατίνες.
Το γονίδιο LPA κωδικοποιεί την απολιποπρωτεΐνη, μια λιπώδη πρωτεΐνη που προσδένεται στην χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη, τη μορφή της χοληστερόλης στο αίμα που στοχεύουν οι στατίνες. Τα υψηλά επίπεδα της δεσμευμένης LDL [Lp(a)] είναι γνωστός ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο.
Ένας από τους μεμονωμένους νουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς (SNPs) σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν και τους 11.566 ασθενείς που είχαν εντοπίσει σε ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία και ήταν φορείς SNP για πάνω από 1.000 φυσιολογικές καταστάσεις, παρατήρησαν υψηλότερα ποσοστά στεφανιαίας νόσου και εμφραγμάτων, αλλά όχι άλλες παθήσεις.
«Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη στόχευσης των επιπέδων της Lp(a) ως έναν ανεξάρτητο παράγοντα για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου στους ασθενείς που παίρνουν στατίνες», εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Γουεϊ-Κι Γουέι, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt.
in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Comments system

[blogger][disqus][facebook]

Disqus Shortname

sigma-2
Από το Blogger.